miercuri, 14 noiembrie 2012

U Cluj si Petrolul cercetate de DIICOT pentru un prejuduciu de 11 mil. €!


Procurorii DIICOT au facut astazi, percheziţii la U Cluj şi Petrolul Ploieşti, în legătură cu transferurile cu titlu gratuit ale unor jucători de fotbal, în condiţiile în care clubul clujean era într-o situaţie financiară precară, prejudiciul fiind estimat la 11 milioane de euro.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Cluj, a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti.
Florian Walter (foto), fostul proprietar al Universității Cluj, a cedat în vară acțiunile lui Ioan Mărginean, cumpărând pachetul majoritar la Petrolul. La Ploiești au fost aduși de la Universitatea 15 fotbaliști pentru care gruparea de pe Someș n-a primit nici un fel de sumă de transfer.

Poliția spune că e vorba despre un "grup infracțional organizat"

Miercuri, 14 noiembrie, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Cluj, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj au efectuat două percheziţii la sediile a două cluburi sportive, informează Poliţia Română.
Percheziţiile au vizat ridicarea unor înscrisuri şi documente, precum şi identificarea tuturor persoanelor implicate şi a participaţiei acestora, într-un caz de delapidare.
Concret, la data de 9 octombrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca-Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa în cadrul unui club sportiv din judeţul Cluj, a unui grup infracţional organizat ce a acţionat în vederea delapidării clubului. 
DIICOT informează că, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.
"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale «in rem», sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de inițiere/constituire a unui grup infracțional organizat şi delapidare cu consecințe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 și 3 din Legea 39/2003 şi art.215 indice 1 al.1, 2 Cod penal", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Petrolul a luat gratuit 15 jucători

Concret, potrivit DIICOT, în perioada mai-septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA.
"Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotaţi pe piaţă cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 de euro şi care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziţiei, în contextul unei situaţii financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate.
Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în municipiile Cluj - Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj a obţinut autorizaţie de percheziţie de la instanţa clujeană într-un caz în care s-a început urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, referitor la transferarea cu titlu gratuit a mai multor fotbalişti între cluburile U Cluj şi Petrolul Ploieşti, informau surse judiciare.
Finanţatorul Universităţii Cluj, Florian Walter, a anunţat, la finalul sezonului 2011/2012, că părăseşte gruparea ardeleană, urmând ca majoritatea jucătorilor de valoare din lot să se transfere la Petrolul Ploieşti, club la care doreşte să se implice financiar. Florian Walter s-a declarat dezamăgit de autorităţile locale din Cluj-Napoca care nu s-au implicat în susţinerea echipei.
În vara acestui an, Petrolul Ploieşti a transferat doisprezece fotbalişti de la Universitatea Cluj: Mircea Bornescu (portar, 32 ani), Sebastian Achim (fundaş, 25 ani), George Galamaz (fundaş, 31 ani), Lukasz Szukala (fundaş, 27 ani), Constantin Grecu (fundaş, 23 ani), Dorinel Popa (mijlocaş, 23 ani), Ovidiu Hoban (mijlocaş, 29 ani), Laurenţiu Marinescu (mijlocaş, 27 ani), Adrian Cristea (mijlocaş, 28 ani), Marian Cristescu (mijlocaş, 27 ani), Nwakaeme Tony (atacant, 23 ani) şi Gheorghe Grozav (atacant, 22 ani).

Declaratiile celor implicati

Florian Walter :  "Eu, personal, nu am primit nimic oficial, deci nu pot sa comentez prea mult actiunea DIICOT. Nu ma sperie aceste descinderi. Cred ca este o lupta totala ca sa dispara Universitatea.
Nu am adus niciun prejudiciu clubului. Jucatorii respectivi aveau salarii restante, intrau la Comisii si clubul, pe langa faptul ca ii pierdea, trebuia sa le plateasca si salariile restante.
Nu stiu ce cauta oamenii astia si cum au ajuns la o suma de 11 milioane de euro. Este absurd, este o facatura. Nu se poate sa evaluezi niste jucatori la o asemenea suma. De unde evaluarea asta? Cand ai un contract cu un jucator, mai bine renunti la el si-l dai gratuit decat sa-i suporti contractul pe care nu-l poti sustine financiar. Eu sunt socat, pentru ca aveam doi investitori cu care tratam preluarea clubului. 
Suporterii Universităţii sunt minţiţi. Jucătorii aveau salarii foarte mari în perioada în care eram eu, am scos clubul la vânzare şi nimeni nu s-a prezentat. În ianuarie, eu am anunţat că plec. Cine putea să plătească aceşti jucători. I-am întrebat dacă vor să rămână la U Cluj. Unii au ales să rămână. Alţii au ales să plece. Există varianta să vând dintre ei, problema este cui? Nu ştiu de ce această echipă trebuie să dispară, întrebaţi-i pe cei de la Cluj. Nu am două echipe în Liga 1. Nu am nicio influenţă asupra Universităţii Cluj. Mărginean m-a adus la Cluj, el m-a distrus. Capră este prietenul meu de 25 de ani. Capră a cumpărat Petrolul în iarnă, s-a înţeles cu cei care l-au vândut şi asta e tot. Nu mi l-a cedat mie, suntem 50 la sută", a spus Florian Walter pentru Sport.ro

Ioan Marginean: "Totul este absurd, o făcătură, noi ne chinuim să transferăm jucători precum Chiricheș, pe care se cere 5 milioane de euro. Pentru Adrian Cristea noi n-am avut nicio ofertă, nici măcar de 10 euro. Unii jucători au plecat prin transfer, alții liberi. Vom consulta un avocat, pentru că nu poate fi vorba de un prejudiciu de 11 milioane de euro. Lumea uită ce investiții a făcut Walter la Cluj", a spus Mărginean la emisiunea Fotbal Club de la DigiSport

Prima reactie a LPF: "Transferurile sunt legale din punct de vedere sportiv"

"Nu cunosc problema, nu a venit nicio instiintare de la DIICOT. Nu va pot spune daca jucatorii au plecat liberi pentru ca e vorba de contracte si sunt lovite de confidentialitate. Eu sunt doar un administratrator. Conform regulamentului ligii, daca la acordul de transfer nu e prevazuta nicio suma, niciodata, sub nicio forma nu mai poate sa apara un act aditional prin care sa se stipuleze o suma. Pentru ca atunci contractul devine nul!!
Ai spus ca nu iei bani, cu titlu gratuit merge cat e sub contract cu tine. Clubul cedent nu mai poate solicita printr-un act adiacent vreo suma de bani. Din punctul de vedere al ligii nu e nicio problema. Eu am primit niste acte corecte, au indeplinit conditiile mele de inregistrare si cu asta basta. E optional daca e trecuta o suma de transfer sau nu. Acordurile de transfer s-au legitimat. A fost vointa unui patron care si-a eliberat jucatorii de contract cu fosta echipa. In ce conditii, e optiunea lui.

De vreme ce s-a eliberat un document cu stampila, cu numar de inregistrare de la «U» Cluj, cu semnatura jucatorului si a reprezentantului clubului, din punct de vedere sportiv e corect. Si jucatorul a venit la un club care l-a preluat. Daca acordul are trei semnaturi, jucatorul, clubul cedent si clubul cesionar, nu e nicio problema. Daca e cu «lovele» bine, daca nu tragi o linie si atat", a declarat secretar general al Ligii, Valentin Alexandru pentru Mediafax


Surse:DigiSport  Sport.ro
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate de catre autorul blogului.