marți, 31 ianuarie 2012

44 de ani de la victoria cu Liverpool!

Scris de G. NICOLAESCU (SPORTUL POPULAR)  Luni, 11 Octombrie 2010

 

UPDATE: Astazi, la hotelul-restaurant Best, FC Petrolul a omagiat 44 de ani de la marele succes cu FC Liverpool. Alaturi de oficiali si apropiati ai clubului petrolist, au marcat momentul portarii Misu Ionescu, Gica Liliac, Fane Preda si Mitica Jipa si jucatorii de camp Daniel Zafiris, Valeriu Rachita, Eduard Iuhas, Petrica Butufei, Ion Eparu, Camil Oprisan, Ion "Coco" Cojocaru, Dumitru Munteanu, Soni Pall, George Marin, Puiu Dridea, Mircea Dridea, Gigel Cosarek si Octavian Dincuta.
O frumoasa idee a prins contur
Aniversarea a marcat si momentul in care, la initiativa lui Mircea Dridea, s-au pus bazele unui club al legendelor ”galben-albastrilor”, toti cei prezentri semnand intr-o carte de onoare.Am avut aceasta idee in 2006, atunci cand se implineau 40 de ani de la victoria contra lui Liverpool, dar, in conjunctura de la acel moment, n-am reusit sa o materializam. O facem acum, iar cum se va numi acest club vom vedea pe parcurs. Ne dorim sa ne intalnim de cateva ori pe ani, sa trecem peste neintelegerile care au existat si sa refacem atmosfera de colegialitate, de prietenie, care a existat intre noi de-a lungul timpului. Am ales aceasta zi de 12 octombrie tocmai pentru ca o consideram a fi, poate, cea mai importanta din istoria Petrolului. Din club vor face parte atat jucatori, cat si antrenori sau conducatori care au avut o contributie semnificativa la marile performante ale echipei”, a spus Mircea Dridea.
Din punctul de vedere al clubului FC Petrolul va exista toata sustinerea juridica si materiala pentru ca ideea aceasta sa fie pusa in practica”, a afirmat actualul manager general al petrolistilor, Valeriu Rachita.
Toti cei prezenti au primit suveniruri cu insemnele clubului.

Petrolul_-_Liverpool
Astăzi se împlinesc 44 de ani de la victoria istorică obţinută împotriva celor de la Liverpool.Vă prezentăm, în rândurile următoare, un articol preluat din Sportul Popular.


MIERCURI - 12 OCTOMBRIE 1966 - Petrolul a invins cu 3-1 (1-0) pe campioana Angliei, F. C. Liverpool. Al treilea meci va decide echipa calificată în turul al II-lea. La ora cand aştern pe hârtie rândurile de faţă, agenţiile de presă, au şi făcut cunoscut scorul de la Ploiesti 3-1 (1-0) – prin care Petrolul Ploieşti a refăcut handicapul din manşa disputată la Liverpool. Este, fără indoială, un rezultat de mare ecou, căci nu e la indemâna oricui să remonteze doua goluri in faţa multiplei campioane a Angliei, demnă reprezentanta a soccerului aureolat cu titlul suprem la ultima ediţie a mondialelor.
EVOLUŢIA ECHIPEI PETROLUL - Ieri, Petrolul a tinut sa-si exprime personalitatea, abordând jocul intr-un total SPIRIT OFENSIV, susţinut de frumoase cunostinţe tehnico-tactice, precum şi de un MORAL EXEMPLAR. Exageram cu ceva ? Sa ne amintim numai momentul critic prin care au trecut ploieştenii la 1-1, după care a urmat splendida regrupare de forţe si noul asalt spre buturile apărate de Lawrence. Şi puţin a lipsit ca F.C. Liverpool să părăsească terenul fără speranţa celui de-al treilea meci (care se va desfasura după toate probabilitaţile la Amsterdam, în ziua de 19 octombrie). Întrucât după 3-1 ploieştenii au forţat rezultatul, aflându-se la un pas de calificare. Într-adevar, în min. 71 al partidei, Dridea I l-a « intors » pe Yeats in careu, dar cand să şuteze, masivul fundaş l-a oprit in mod NEREGULAMENTAR.
Toate acestea în condiţiile mai putin prielnice, ieri, pentru formatia gazdă, lipsită de aportul a doi titulari, Iuhas şi Roman, ca să nu mai vorbim de accidentarea lui Badea (coordonatorul echipei ), silit o buna parte din timp să facă figuraţie pe aripa stângă.
DESPRE LIVERPOOL - Replica oaspeţilor a fost pe masura carţii lor de vizita. Asa cum a evoluat F.C. Liverpool a arătat ca este o echipa completă, atletică, pregatită pentru scheme variate de joc, dovedind – in plus – o bogată experienţă competiţionala, atu care pune si mai mult in valoare succesul Petrolului. Formatia lui Bill Shankley se pricepe sa se apere cu superioritate numerica (datorita replierilor oportune), sa linisteasca jocul la mijlocul terenului, cand pulsul meciului o cerea, sa contraatace cu deosebita vigoare, folosind des pasa lunga, adresata de regula aripilor. Le reprosam, totusi, jucatorilor oaspeti predilectia pentru atacul la om efectuat cu nota deasupra limitelor permise de regulament.
FILMUL MECIULUI - Şi acum un scurt film al meciului care a debutat cu emotii la poarta lui Lawrence. Jocul se desfasoara in continuare in nota de superioritate teritoriala a romanilor, dar prima fază autentică de poarta se va petrece abia in minutul 20, cand Badea – bine servit de Dridea I, - il sileşte pe Lawrence sa acorde corner. Presiunea Petrolului este întrerupta de « bara » lui St. John (sus la vinclu) care ‘ingheaţă ` pentru o clipa (min 25) tribunele. Urmeaza o scurta perioadă în care jocul este controlat de oaspeti şi în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un sut de la distanta (min 35) să scoată in corner. In minutul următor tribunele explodeaza : Dragomir recuperează o minge pierduta de Dridea I, il lansează cu oportunitate pe Dridea II, care patrunde deschis şi centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat in pozitie de varf central de atac. Inaintaşul ploieştean deviază balonul, a cărui traiectorie il va inşela pe Lawrence : 1-0 pentru Petrolul. Pana la sfârşitul reprizei, nimic deosebit de reţinut.

La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson şi Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipa. Apoi, revine in atac şi reuşeşte să ia conducerea in min.59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colţ. Deşi practic joacă in zece oameni (cu Badea accidentat ), Petrolul prinde şi mai mult aripi şi in min.65 reface intreg handicapul : Dridea I execută precis o lovitura liberă de la 16 m, trimiţând balonul in plasa: 3-1 pentru Petrolul. In min .71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârşitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrari tari la Thompson (pentru o intrare similara, dar fara balon, Hunt a fost trecut cu vederea).
CASETE TEHNICA - Arbitrul Lukianov (URSS) a condus sub cerintele unei asemene partide formatiile :
PETROLUL : M. IONESCU – PAHONTU, BOC, FLOREA, MOCANU – DINCUTA, DRAGOMIR – MOLDOVEANU, DRIDEA I, BADEA, DRIDEA II.
F.C. LIVERPOOL : Lawrence – Lawler, Milne –SMITH, YEATS, Stevenson – CALLAGHAN, HUNT, St. john, Strong, THOMPSON
Autor articol: G. NICOLAESCU (SPORTUL POPULAR)
sursa: doarpetrolul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentariile vor fi moderate de catre autorul blogului.